Henk van Tilborg

Henk van Tilborg:

‘Alle pluspunten van 50PLUS gelden voor oud én jong’

Kandidaat Tweede Kamer 50PLUS: Henk van Tilborg - Foto: Patricia SteurHenk van Tilborg uit Tilburg staat op plaats 5 van de kandidatenlijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Henk is naast fractievoorzitter van 50PLUS in zijn woonplaats ook heel actief met vrijwilligerswerk. “Ik heb van kinds af aan geleerd iets terug te geven aan de maatschappij en dat kan met vrijwilligerswerk.”

Henk van Tilborg (63) komt – hoe toepasselijk – uit Tilburg. Hij werkte veertig jaar bij een postbedrijf en telecomprovider en verricht nu vooral veel vrijwilligerswerk. “Ik ben onder meer penningmeester bij KBO Brabant, ik ben betrokken bij een carnavalsvereniging, bij de Vrienden van de Surinaamse Atletiek, bij Kansrijk Suriname en bij het organiseren van grote gratis concerten”, somt hij zijn bezigheden op. “En daarnaast ben ik fractievoorzitter van 50PLUS in de gemeenteraad van Tilburg.”

De vader van Henk was textielarbeider, vertelt hij. “Van kinds af aan heb ik geleerd om iets terug te geven aan de maatschappij door middel van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ik ben ruim veertig jaar getrouwd met Ria en we hebben drie kinderen. Het zesde kleinkind is onderweg. We vinden het leuk om ‘op te passen’; het is bijzonder om opa te mogen zijn. In mijn vrije tijd geniet ik van leuke dingen met kinderen en kleinkinderen doen. Ik hou ontzettend van reizen, ik vind klussen leuk en het ombouwen van auto’s, zoals het van een 2CV een Burton maken.”

Voor welke punten uit het verkiezingsprogramma van 50PLUS ga je je hard maken?

“Ik sta achter alle 50PLUS-punten. Voor mij zijn de meest relevante: voor iedereen een goed en waardevast pensioen en AOW en je krijgt de zorg die je nodig hebt. En ook: je kunt ergens wonen waar je oud kunt worden, of dat nu in een huur- of koopwoning is, in een buurt waar het veilig wonen is en waar mensen elkaar durven aan te spreken op hufterig gedrag. En al deze punten gelden wat mij betreft voor oud en jong.”

Wat wil je voor 50PLUS gaan bereiken?

“Ik zou graag gaan voor meer 0-treden woningen, waardoor ook doorstroming komt voor jongeren. 0-treden woningen niet alleen als huurwoningen, maar ook als koopwoningen die grondgebonden zijn. Veel jonge senioren hebben een eigen woning – meer dan de helft – maar is er is weinig of niets te koop. Bij ieder bouwplan móeten een aantal 0-treden woningen gerealiseerd gaan worden, dat gaan we wettelijk regelen. Daarnaast blijkt dat veel mensen zich ergeren aan hufterig gedrag. 80 procent van hufterig gedrag ontstaat onbewust. Mensen moeten elkaar daarop weer durven aan te spreken. Ik stel voor dat we vanuit de Tweede Kamer een campagne gaan starten om dit bespreekbaar te maken en voorbeeldgedrag te tonen. Dat vergt een lange adem, maar is nodig. Tenslotte moet er een jongerenafdeling van 50PLUS komen, want iedereen wordt ooit 50-plusser. Ik ga me hard maken om dit met een aantal jongeren op te pakken.”

Waarom moeten mensen op 50PLUS stemmen?

“Laat ons duidelijk zijn: 50PLUS is tégen elke vorm van discriminatie, en is daarom een partij voor jong en oud. Onze standpunten richten zich op een veel bredere doelgroep dan alleen 50-plusssers. Alles waar we voor staan geldt niet alleen voor senioren, maar richt zich ook op een goede toekomst voor jongeren. Natuurlijk is 50PLUS dé partij die zich in het bijzonder richt op de belangen van senioren in Nederland.” .

©bovenstaande informatie is afkomstig van 50pluspartij.nl (27 nov. 2020)